Vloerverwarming In Combinatie Met Een PVC-vloer:
Vloerverwarming voor PVC-vloeren is altijd een goed idee. Je houdt je huis warm en behagelijk, zonder dat je radiatoren nodig hebt. Waar traditionele methoden om je huis te verwarmen veel energie kosten, zul je dat met vloerverwarming veel minder hebben. PVC-vloeren zijn bij uitstek geschikt voor vloerverwarming omdat het materiaal de warmte absorbeert en perfect geleid. Bovendien zal de vloer nauwelijks uitzetten of krimpen door temperatuursveranderingen.
Hieronder lees je over de voordelen van vloerverwarming...hoe je vloerverwarming moet verwerken onder een PVC-vloer...en waar je op moet letten bij het in gebruik nemen van het systeem.
Hoe verwerk je een PVC vloer?
Ben je klaar om je woning te voorzien van luxe vloerverwarming? Voordat je geniet van de warmte via de nieuw geïnstalleerde buizen, moet je ervoor zorgen dat ze vakkundig worden geplaatst in voor-gefreesde sleuven in de bestaande werkvloer. Na het plaatsen van de vloerverwarming worden de sleuven dicht gesmeerd. Dit moet minstens 24-48 uur drogen voordat je verder gaat met de installatie van de nieuwe PVC vloer. Ondertussen moet de temperatuur in de ruimte minimaal 18°C zijn.
Meer over het verwerken van een PVC-vloer lees je in de Top20pvcvloeren verwerkingsvoorschriften:
Verwerkingsvoorschrift lijm PVC
Verwerkingsvoorschrift klik PVC
Het Opstarten Van Vloerverwarming Met PVC
Je nieuwe vloerverwarming met PVC-vloer opstarten is een delicaat proces. En dient zorgvuldig uitgevoerd te worden om schade te voorkomen. Hieronder staat een stapsgewijs protocol beschreven. Als je dit volgt tijdens het opstarten van je vloerverwarming verloopt het proces zonder problemen.
Het Systeem En De Vloer Voorbereiden
Na het leggen van de PVC-vloer moet je minimaal 48 uur wachten voordat je de vloerverwarming inschakelt. Deze periode is nodig om de lijm volledig te laten uitharden zodat de vloer goed hecht en mogelijke schade wordt voorkomen.
Stapsgewijs Opstartprotocol:
Zodra de wachtperiode voorbij is, kun je beginnen met het geleidelijk opstarten van de vloerverwarming:
-
Langzaam opstarten: Begin met een lage temperatuur, doorgaans rond de 15-20 graden Celsius. Verhoog de temperatuur dagelijks met ongeveer 1-2 graden. Door dit geleidelijk op te voeren zorg je dat de vloer langzaam kan wennen en er geen scheurtjes of vervorming van de vloer ontstaat.
-
Maximale temperatuur: PVC-vloeren hebben een maximale toelaatbare temperatuur van 27 graden. Zorg er dus voor dat de vloerverwarming nooit boven de 28 graden komt!. Anders zal je PVC-vloer stuk gaan.
-
Regelmatige controle: Houd tijdens het opstarten je vloer goed in de gaten. Let op tekenen van uitzetting en krimp! Het is ook belangrijk om de luchtvochtigheid in de ruimte hoog genoeg te houden (40-60%).
-
Constante temperatuur: Zodra de gewenste temperatuur is bereikt, is het belangrijk om deze constant te houden. Grote schommelingen in temperatuur kunnen schadelijk zijn voor zowel de vloerverwarming als de PVC-vloer. In de winter kun je de temperatuur iets hoger zetten, maar altijd binnen de aanbevolen grenzen blijven. In de zomer kun je de verwarming uitzetten.
Dus:
- beginnen bij 15 graden
- iedere dag 1 graad omhoog
- nooit boven de 27 graden
- let op overmatig krimp en/of uitzetting
- luchtvochtigheid tussen 40 en 60 %
- geen grote schommelingen in de temperatuur
Als je dit protocol volgt zorg je ervoor dat de vloerverwarming en je nieuwe PVC-vloer optimaal functioneren. En hun levensduur wordt gemaximaliseerd!